
De unde începi

Setarea unei strategii

Conținutul
Cum creez un newsletter valoros pentru audiența mea?
– oferă informații/soluții concrete pentru destinatar (call to action)
– ilustrează cât mai clar din punct de vedere vizual cele două elemente de mai sus
Subiectul și adresa de email de pe care trimiți campaniile
Subiectul email-ului tău este extrem de important. Pentru a putea citi și interacționa cu conținutul tău, condiția esențială e ca abonatul tău să DESCHIDĂ mesajul pe care i-l trimiți, iar subiectul și adresa de email vor fi primele lucruri pe care el le vede atunci când trimiți o campanie. Folosește cuvinte-cârlig, la care știi că abonații tăi vor reacționa și care le vor trezi interesul dintr-o privire – ai doar 50 de caractere la dispoziție pentru a-i convinge să deschidă email-ul, să îl șteargă automat sau să se dezaboneze. De cele mai multe ori, timpul pe care îl acordă oamenii deciziei de a deschide sau nu un email e de doar 3-4 secunde, deci trebuie să fii fie extrem de creativ, fie extrem de pragmatic :). Nu există o rețetă aici, trebuie doar să testezi până afli ce exprimări sau cuvinte funcționează mai bine.
În ceea ce privește adresa de pe care trimiți campaniile, ține cont că majoritatea oamenilor primesc zilnic un număr foarte mare de email-uri, iar șansele să fii ignorat sunt foarte mari. În niciun caz nu folosi adrese precum contact@… sau info@…, ci folosește o adresă personală, a unui om real. Asta oferă mai multă personalitate mesajului tău și îi va face pe oameni, în timp, să te recunoască ca autoritate în legătură cu subiectul despre care le ”vorbești”. Nu vrei să fii un anonim, ci un expert în domeniu, căruia ei să le ofere credit și să le încredințeze timpul lor. Și foarte important, nu folosi o adresa de Gmail sau Yahoo – te va face să arăți neprofesionist și va crește șansele ca mesajul tău să ajungă în Spam.
Nu în ultimul rând, design-ul
Toate eforturile și bunele tale intenții pot fi sabotate de un design nereușit. Trebuie să ții cont de o mulțime de variabile, pentru că oamenii citesc tot mai mult email-ul de pe telefon, iar multitudinea de dispozitive diferite face aproape imposibil să prevezi dacă mesajul va fi vizualizat corect. Soluția e să ai un design cât mai simplu și curat, care să se afișeze cât mai asemănător pe orice dispozitiv, indiferent de model. Apoi, dacă mesajul e citit de pe un laptop sau desktop, e foarte posibil ca imaginile din email-ul pe care îl trimiți să nu fie afișate: 67% din clienții de email de desktop, 100% din cei de web-mail și 80% din cei de mobile blochează imaginile în modul default. De aceea e indicat ca email-ul tău să conțină imagini și text într-o proporție echilibrată și ca el să aibă sens și dacă imaginile nu sunt afișate.
Un ultim sfat este să te asiguri că toate elemente de care am vorbit mai sus creează o poveste coerentă și că totul arată bine. Poți face asta trimițând un email de test către câțiva dintre colegii tăi pentru feedback și mai ales către adresa ta personală – pentru a putea verifica la prima mână că toate sunt la locul lor așa cum ai intenționat atunci când ai creat campania.
Succes la trimis campanii!