🌱 Cum să-ți monitorizezi numărul de instalări

Cei care dezvoltă aplicații mobile știu că acest proces este unul în continuă desfășurare. După crearea conținutului și așezarea acestuia în pagini, meniu și homepage, urmează lansarea aplicației în App Store și Google Play, pregătită pentru utilizare.

Pe lângă actualizarea continuă de informație, aceasta trebuie promovată către publicul țintă. Dar cum urmărim impactul fiecărei campanii de marketing și cum măsurăm eficient numărul de descărcări? Vă prezentăm Branch.io, instrumentul cu ajutorul căruia monitorizezi numărul de instalări.

Linkuri de branch

Branch.io este un instrument eficient conectat la aplicațiile din platforma Eventya cu ajutorul căruia se poate măsura în timp real numărul de descărcări. Branch.io generează linkuri scurte care trimit direct către paginile dorite și ne arată câți utilizatori au vizualizat, descărcat și accesat aplicația sau paginile respective. Ne bazăm pe două tipuri de link-uri: generate automat și create manual:

1. Linkuri generate automat

Fiecare pagină a aplicației dispune de propriul link de Branch care poate fi utilizat în diferite contexte de atragere a atenției utilizatorilor către aplicație. Acesta se găsește în fiecare pagină de locație sau eveniment și se poate accesa rapid fie direct din varianta web, fie din backend, apăsând pe „previzulizare” și apoi Link URL.

Să presupunem că folosim link-ul într-o postare plătită pe social media. Cei care vor accesa link-ul și nu au aplicația instalată, vor fi redirecționați automat, în funcție de smartphone-ul utilizat, pe App Store sau Google Play. Cei care au deja aplicația instalată vor fi redirecționați direct către pagina dorită, fără un altpas intermediar. La finalul campaniei, vom putea urmări în branch.io numărul de instalări și numărul de vizualizări generate din postare, astfel va putea fi trasă o concluzie rațională despre succesul ei, în funcție de cifre palpabile.

2. Linkuri generate manual

Branch.io ne oferă posibilitatea de a măsura impactul campaniilor de marketing offline și online. Putem creea link-uri de trimitere către store-urile de instalare pentru promovări în mediul online, dar și pentru print-uri, cum este cazul unor broșuri, stickere sau alte materiale informative. Odată intrat în contul branch.io, trebuie să urmați câțiva pași simpli:

Mini-ghid branch.io

Accesezi butonul „Quick Links” din stânga paginii, la deschiderea căreia apeși „Create Link”. Se va deschide fereastra „Define” unde vei introduce numele link-ului, așa cum dorești să-l memorezi. Acest titlu îl vei vedea doar tu. Următoarele casete sunt la fel, de organizare a linkului în funcție de categoriile selectate de tine opțional. 

O dată ce ai terminat, poți trece la pasul următor: „Configure options” care începe cu „Deep Linking” Aici și la butonul de „Redirect” setările sunt automate. Butonul „Analytics Tags” îți oferă posibilitatea de a adăuga / selecta tag-uri pentru organizarea link-urilor.

În fereastra „Social Media” va apărea postarea cu imagine și link generată automat pentru platformele de socializare. Vei putea schimba imaginea și textul descriptiv care se vor genera automat în momentul copierii link-ului în postare.

O campanie, un link

Pentru măsurarea impactului fiecărei campanii, este de preferat să folosești link-uri diferențiate pentru Facebook, Linkedin, Instagram, flyere, stickere, broșuri și alte campanii. Veți avea astfel posibilitatea de a compara campaniile și de a investi în cele mai eficiente sau de a le îmbunătăți pe cele cu un impact redus.

Acces în Branch.io

Accesarea datelor generate de branch.io pentru aplicația proprie se poate solicita printr-un email pe adresa contact@eventya.net.

Interpretarea rezultatelor

După activarea link-urilor se pot urmări în timp real sau pe o anumită perioadă de timp rezultatele obținute, măsurându-se astfel cea mai eficientă campanie sau metodă de promovare. Monitorizarea ajută la evaluarea costurilor și a numărului de descărcări, putând măsura concret costul / instalare.

Pentru a putea vizualiza rezultatele, accesezi butonul ”Summary” de unde poți monitoriza impactul link-urilor în funcție de filtrele și setările activate anterior. Poți alege perioada, rezultatele campaniilor de promovare și chiar țările în care s-au produs instalările aplicației.

În concluzie, branch.io devine un instrument foarte util de monitorizare a numărului de instalări aduse prin diverse campanii de promovare pentru a crește eficiența și veniturilePrin complexitatea lor, linkure de branch asigură ghidarea utilizatorilor către paginile dorite. De la ads-uri la campanii de email, brach-ul ușurează revenirea utilizatorilor în app și după instalare. 

P.S. Știați că una dintre persoanele care a pus bazele companiei Branch Metrics este românca Mădălina Seghete?