Ce facem cu drepturile de autor

Din dorința de a avea cât mai mult conținut în aplicație și website, suntem tentați uneori să adăugăm articole sau imagini din alte surse. Conform legii dreptului de autor (și a bunului simț), menționarea sursei și acordarea de credit foto nu este recomandată, ci obligatorie

Legea drepturilor de autor din România

”Dreptul de autor asupra unei opere literare, artistice sau științifice, precum și asupra altor opere de creație intelectuală este recunoscut și garantat în condițiile prezentei legi. Acest drept este legat de persoana autorului și comportă atribute de ordin moral și patrimonial.” 

(sursă text: https://lege5.ro/)

© Dreptul de autor în platforma Eventya

Înainte de a copia o imagine sau descărca o fotografie, adu-ți aminte că și în condițiile în care totul se petrece online, practic furi. Furi proprietatea intelectuală a unui copywriter sau a unui fotograf.

Pentru a nu suporta consecințele juridice (sau morale) ai putea să faci două lucruri:

1 Întreabă autorul dacă îți permite utilizarea/distribuirea conținutului,

2 Menționează sursa conținutului, numele autorului și acordă credit foto.

📸Photo by #sabrinabarbulescu on #sibiucityapp

În cazul textelor preluate:

Atunci când preiei conținut original integral, este obligația ta să menționezi sursa. Poți face asta numind sursa la sfârșitul articolului, sau chiar integrând link-ul spre website-ul de unde ai preluat informația. 

Un paragraf sau citat se preia în text între ghilimele și se menționează sursa într-o paranteză imediat după. Se menționează numele autorului și titlul articolului, sau chiar se face trimitere la conținutul original. 

Singura informația a cărei sursă nu trebuie menționată este cea provenită din comunicatele de presă.

În cazul fotografiilor utilizate:

Suntem foarte norocoși să avem la dispoziție incredibil de multe imagini și vizuale și poate ni se pare normal să descărcăm sau să salvăm imaginile pentru a le utiliza în propria platformă, dar NU este așa. Copyright-ul ne obligă să acordăm credit foto fiecărei imagini provenite din alte surse.

📸Photo by Nadine Shaabana on Unsplash

În platformele Eventya, credit foto se poate acorda:

1. Direct pe imagine (cu numele fotografului scrisă pe marginea imagini),

2. În text, la sfârșitul articolului. Se pot folosi „*credit foto:”, ”© foto”, ”📸” sau alte simboluri. 

Se acordă credit foto și în cazul imaginilor preluate de pe website-uri de unde se pot descărca imagini gratuit. (de exemplu https://unsplash.com/). În acest caz se trece numele fotografului și URL-ul. 

În cazul imaginilor achiziționate direct de la fotograf, cu cedarea dreptului de autor, acordarea creditului foto nu este obligatorie, dar este recomandată. 

Chiar și în cazul în care imaginile aparțin angajaților instituției, se recomandă acordarea creditului foto nominal. 

Concluzii

Mai presus de legea dreptului de autor din România (a cărui text îl puteți citi aici), copyright-ul se referă la respectul oferit autorului pentru proprietatea lui intelectuală. Dacă nu ai făcut-o până acum, este timpul să schimbi atitudinea și să numești atât sursa textelor cât și a imaginilor sau video-urilor preluate din surse externe

📸Cover photo by  Owen Davey