Piatra Neamț, oraș inteligent: despre cetățenii care schimbă orașul și construiesc #nouaPiatra

Din 2015 Piatra Neamț se numără printre orașele care fac eforturi concentrate pentru a se transforma într-un oraș inteligent. Un astfel de efort reprezintă și lansarea în 2018 a platformei de tip Civic Tech, Piatra Neamț fiind primul oraș din Moldova cu acest tip de serviciu. 

Trecerea la orașul inteligent presupune schimbarea viziunii în ceea ce privește cetățenii. Astfel, aceștia nu mai sunt percepuți ca simpli utilizatori sau consumatori de servicii, ci ca parteneri în dezvoltarea orașului. 

A deveni un oraș inteligent înseamnă a deveni sustenabili și a putea implementa cei 3 piloni ai responsabilității sociale: oameni, economie și mediu. Doar punând în echilibru aceste principii putem dezvolta un proiect de oraș modern. Consider că în România, aparatul administrativ încă mai are de învățat cum să fie eficient și să se pună în slujba cetățenilor. Iar acum este necesar un efort suplimentar pentru a aduce și tehnologia în folosul comunității. Dacă reușim să sincronizăm cele două procese, vom reuși să accelerăm ritmul dezvoltării. 

Încă din 2018, de când a fost lansată, Piatra Neamț City App a devenit o interfață între cetățeni și administrație, o modalitate transparentă și eficientă de comunicare, un instrument prin care cetățenii au putut semnala problemele și nevoile importante ale comunității. 

Aplicația este o modalitate rapidă și comodă de informare. Conținutul ei este actualizat permanent cu informații de ultimă oră și date de contact, completat cu editoriale și evenimentele care au loc în județ, inclusiv în mediul on-line.” Andrei Carabelea, Primarul Municipiului Piatra Neamț

Cum se construiește un oraș smart la Piatra Neamț: digitalizarea comunicării cu cetățenii

Locuitorii pot sesiza diferite incidente din oraș, ce țin de salubritate, drumuri deteriorate, parcări neregulamentare, iluminatul public, transportul în comun etc. Acest instrument facil oferă posibilitatea oricărui cetățean de a semnala problemele apărute în oraș în timp real, pe de o parte, iar pe de altă parte oferă posibilitatea primăriei să le soluționeze în cel mai scurt timp. 

  1. Descarcă gratuit aplicația pentru iOS și Android
  2. Fă-ți un cont gratuit
  3. Accesează meniul Raportează incidente (de pe prima pagină)
  4. Alege tipul de incident (Trafic auto, semne de circulație și parcări, Parcuri și spații verzi, Construcții, etc) și anexează fotografii
  5. Permite aplicației să acceseze locația dispozitivului (acest pas este necesar pentru a seta locația pe hartă)
  6. Scrie un mesaj scurt în care ne descrii sesizarea
  7. Trimite sesizarea. Vei primi un mesaj de confirmare cu numărul sesizării și statusul rezolvării.

Exemplu de sesizare primită de la un cetățean: fluidizarea traficului

Fiecare locuitor poate contribui, într-un fel sau altul, la fluidizarea traficului. Iată un exemplu concret. La propunerea domnului P.M., printr-o sesizare făcută pe contul său, în aplicația Piatra Neamț City App, acesta a propus inversarea sensului unic pe strada Uzinei, de la magazinul Kaufland (Gară) spre strada Titu Maiorescu și a sensului unic de pe strada Aurel Vlaicu spre magazinul Kaufland. Solicitările sale au fost analizate și aprobate în Comisia Rutieră, fiind deja puse în practică. 

Piatra Neamț City App: Canal de informare pentru localnici

Pe lângă folosirea modulului de incidente, Piatra Neamț City App este totodată și un canal direct de informare pentru cetățeni. Aceștia primesc lunar un newsletter din partea administrației locale, prin care sunt informați cu privire la statusul proiectelor derulate în municipiu. Fie că este vorba despre proiecte, evenimente sau lucrări de interes public, toate acțiunile de interes din municipiu sunt prezentate lunar, într-o manieră transparentă. Cei care doresc să se aboneze la newsletter o pot face aici

Beneficii oferite gratuit întreprinzătorilor din regiune

Aplicația poate fi folosită gratuit de întreprinzătorii locali. Astfel, prin înregistrarea afacerii pe site-ul piatraneamcityapp.ro, aceștia își pot promova gratuit produsele și serviciile oferite. Categoriile cel mai des folosite sunt:

  • Cazare: pensiuni, hoteluri, camere de închiriat;
  • Magazine: centre comerciale, boutique-uri, producători locali, magazine de suveniruri;
  • Evenimente: Teatre, Biblioteci, Săli de conferințe, organizatori de evenimente;
  • Mâncare: Restaurate, Cafenele, Pub-uri;
  • Sport și agremement;
  • Servicii pentru turiști: ghizi de turism, agenții de turism, case de schimb valutar, centre de informare turistică. 

Produse de la producătorii locali, promovate prin intermediul aplicației

Primăria Piatra Neamţ vine în sprijinul producătorilor locali din întreg judeţul, oferindu-le acestora posibilitatea de a se promova în mediul online prin intermediul aplicaţiei Piatra Neamț City App și pe site-ul piatra-neamt city.ro. Astfel, toţi producătorii locali care deţin certificat de producător, fie că au sau nu un punct fizic de desfacere, își pot promova produsele prin intermediul aplicației, la secțiunea Producători locali. Lista cuprinde producători din toate zonele judeţului care comercializează legume şi fructe din producţia proprie, produse lactate, carne proaspătă şi preparate din carne, produse apicole, conserve, dulciuri de casă şi băuturi tradiţionale.

Ghizii locali te însoțesc pe poteci nemarcate 

Pentru turiști, aplicația este un ghid turistic digital ce le pune la dispoziție informații despre principalele atracții din oraș și de prin împrejurimi, atracții naturale, rute turistice, unități de cazare, unde poți mânca și unde te poți distra, posibilități de agrement, magazine, centre de informare și ghizi turistici, informații despre parcări și transport, agenda de evenimente a orașului etc.

Totodată este și un instrument pentru ghizii locali autorizați, care își pot lista serviciile. Acest lucru se poate face foarte simplu, prin creearea unui cont, de pe site-ul piatraneamtcity.ro, secțiunea ÎNREGISTRARE

Piatra Neamț oraș inteligent

De la lansare, aplicația a fost descărcată de peste 10.000 de ori, cu peste 49.915 accesări, iar numărul de incidente primite de la cetățeni este de 2.123, cu un procent de soluționare de peste 90%.

Despre Eventya

Din 2013 ajutăm organizațiile și instituțiile să comunice cu publicul lor, realizând servicii și produse personalizate pentru fiecare instituție. Credem că succesul nostru depinde de succesul colaboratorilor, de aceea construim serviciile și produsele noastre în jurul nevoilor lor.

Dintre proiectele cu care ne mândrim, amintim: Sibiu City App, Visit Harghita App, Visit Covasna, Galați City App, Piatra Neamț City App, Muzeul Astra, FITS App, Filarmonica Sibiu, Teatrul Gong.