Strategia inovatoare de marketing de destinație a orașului Copenhaga

Strategia inovatoare de marketing de destinație a orașului Copenhaga

La începutul anului trecut, Wonderful Copenhagen – organizația oficială de turism a Regiunii Capitalei Danemarcei – a anunțat strategia de turism pe care o va urma până în anul 2020. Planul e unul inovator și își propune să înlocuiască unele din conceptele care se aplică în momentul acesta turismului de masă cu altele noi, inovatoare, care să ajute destinația să se dezvolte în loc să o distrugă.

Untitled design (33)

Strategia orașului Copenhaga începe cu o ”declarație” amuzantă și auto-ironică menită să sublinieze zonele în care își propune să inoveze:

”Wonderful Copenhagen salută sfârșitul turismului de destinație așa cum îl cunoaștem azi.

Ne gândim cu drag la turiștii care ne-au vizitat în trecut, la consumul de masă și la zilele, acum trecute, în care exista o segmentare clară și o lipsă totală de conexiune între afaceri și divertisment, oraș și împrejurimile lui, ciclism și cultură.

Salutăm sfârșitul erei turismului ce însemna doar o industrie izolată și singuratică compusă din experți ai culturii și ai divertismentului.

Lăsăm în urmă zilele în care marketingul de turism însemna poze perfecte dar sterile ale obiectivelor turistice.

Înțelegem că ”superstarul” promovării destinației noastre nu mai suntem noi, DMO-ul, și că rolul suprem și autoritatea de a influența consumul și a da formă destinației nu ne mai aparține nouă.”

 

Untitled design (31)

 

Și care e următorul pas odată ce renunțăm la turismul convențional?

Lumea nu a început și nici nu se va termina cu modul în care facem astăzi turism. Acesta se va reinventa constant, schimbându-și principiile prin care funcționează. Wonderful Copenhagen pune oamenii la baza strategiei sale și imaginează un viitor în care destinațiile sunt o co-creație a trei categorii de actori: rezidenți, industria ospiatalieră și vizitatori.
Această abordare vine ca o reacție la ideea tot mai des vehiculată a impactului negativ pe care turismul îl are asupra unor destinații și a modului în care el afectează viața rezidenților. În vreme ce orașe precum Barcelona sau Veneția întâmpină dificultăți din cauza turismului în masă, Copenhaga a încercat să caute soluții prin care turismul să genereze beneficii atât pentru localnici cât și pentru rezidenți.

Untitled design (32)

Prin inventarea și adoptarea conceptului de ”Localhood”, strategia dorește să încurajeze destinațiile să privească turiștii mai degrabă ca niște localnici temporari.

”Ca localnic, iei parte la comunitate și contribui la ea. Schimbarea pe care vrem să o producem noi e ca și vizitatorii să adauge valoare comunității, în loc să-i determine pe localnici să renunțe la aspecte ce țin de calitatea vieții lor urbane în detrimentul banilor”, spune unul din creatorii strategiei, William Bakker (Chief Strategist la Destination Think!)

Cele 5 principii de bază pe care s-a construit strategia orașului Copenhaga:

1. Crează conținut pe care oamenii își vor dori să îl răspândească la rândul lor. Și preocupă-te cu a facilita cât mai multe contexte în care chiar turiștii tăi să creeze conținut viral.
2. E important ca toți turiștii să te viziteze odată, dar valoarea reală apare de la a doua vizită încolo. Dacă un turist alege să te viziteze mai mult decât odată, e clar că destinația ta înseamnă ceva pentru el și va vorbi și altora despre asta.
3. Anticipează și ține cont de trendurile economice. Pentru a genera rezultate consistente pe termen lung, creează-ți strategia având în minte turiștii din acele țări cu dezvoltare accelerată, cum e China.
4. Inovația se naște din cooperare. Urmărește constant să creezi oportunități ca toți actorii implicați în industria de ospitalitate să lucreze între ei, în beneficiul tuturor.
5. Creștere bazată pe oameni. Scopul tău final nu este să crești pur și simplu numărul vizitatorilor într-un oraș, ci valoarea pe care un vizitator o generează, pentru toate părțile implicate.
Dacă vrei să înțelegi pe deplin conceptul de Localhood și principiile pe care se bazează strategia inovatoare a orașului Copenhaga, poți descărca întreaga strategie de aici.
Sursa articol.