primăria smart

PRIMĂRIA SMART – Un nou trend în administrația publică din România

Un nou trend în administrația publică din România este primăria smart, parte componentă a strategiei de dezvoltare a orașelor inteligente. Scopul principal al unui oraș inteligent este optimizarea funcțiilor orașului și promovarea creșterii economice. În același timp se urmărește îmbunătățirea calității vieții cetățenilor prin utilizarea tehnologiilor inteligente și a analizei datelor.

Soluții concrete pe care orice primărie le poate implementa cu succes pentru a ajuta cetățenii

smart city

Aplicațiile mobile sunt unul dintre instrumentele folosite cu succes atunci când vorbim despre orașe inteligente. Numărul orașelor care folosesc aplicațiile mobile a crescut odată cu gradul de penetrare a digitalizării în instituțiile publice. Astfel, o aplicație mobilă reprezintă un instrument esențial, folosit deopotrivă de cetățeni, dar și de instituțiile publice. 

Vă prezentăm în continuare orașele care au optat pentru digitalizarea comunicării folosind software și servicii Eventya. 

Galați City App

Primăria Municipiului Galați folosește cu succes din 2018 platforma digitală Galați City App, ce reprezintă încă un pas pentru includerea municipiului pe harta orașelor deștepte (smart city) din România. 

Galați City App

Cele două module implementate în Galați vizează două componente esențiale pentru buna funcționare a unei administrații publice, astfel:

  • Modulul Comunicare și Informare publică (Eventya Open City) – permite un dialog bidirecțional între administrația publică și cetățeni. 
  • Modulul Ghid Turistic Digital – asigură informații despre principalele atracții turistice din oraș și împrejurimi, spații de cazare, restaurante, evenimente culturale. 

Până în prezent aplicația a fost descărcată de peste 12.000 de utilizatori și au fost sesizate către Primăria Galați un număr de 6.672 incidente. Totodată, prin intermediul aplicației, antreprenorii locali își pot promova cu ușurință afacerile, iar organizatorii de evenimente pot folosi Calendarul de evenimente. 

Mioveni City App

De mai bine de trei ani, Primăria Orașului Mioveni pune la dispoziția turiștilor și localnicilor  aplicația Mioveni City App, un canal de comunicare și informare cu privire la oraș. 

Mioveni City App

Pentru localnici, aplicația se transformă într-un instrument facil și eficient prin care aceștia pot raporta problemele orașului către autorități. Folosind Modulul Raportări incidente orice cetățean din Mioveni poate semnala în mod direct Primăriei probleme ce țin de domeniul public, trafic, transport în comun și multe altele. Pe de altă parte, aplicația se adresează în egală măsură turiștilor, oferind informații despre principalele atracții din oraș, unități de cazare, restaurante, evenimente culturale. 

În plus, aplicația oferă acces la ultimele știri locale – Ziarul de Mioveni, iar prin activarea notificărilor de tip push poți fi mereu informat cu privire la întreruperile cu energie electrică sau alte aspecte importante. 

Aplicația a fost descărcată de peste 3.300 de persoane, iar procentul de incidente soluționate a ajuns la 98%.

Piatra Neamț City App

Misiunea de a deveni un oraș inteligent se numără printre prioritățile administrației din Piatra Neamț, aceasta fiind încă o dată evidențiată cu ocazia adoptării „Declarației Piatra Neamț 2020 – Oraș inteligent”. Prin acest demers inițiat în 2015 s-a urmărit adoptarea unor acțiuni concrete pentru a transforma orașul Piatra Neamț într-un Oraș Inteligent. Un exemplu este lansarea în 2018 a platformei de tip Civic Tech, Piatra Neamț fiind primul oraș din Moldova cu acest tip de platformă. 

Piatra Neamț City App

Prin intermediul acesteia, autoritățile oferă locuitorilor un instrument facil și eficient, atât pentru promovarea orașului ca obiectiv turistic, cât și pentru semnalarea problemelor în timp real. În egală măsură, Primăria Piatra Neamţ vine în sprijinul producătorilor locali din întreg judeţul, oferindu-le acestora posibilitatea de a se promova în mediul online prin intermediul aplicaţiei Piatra Neamț City App și pe site-ul piatra-neamt city.ro. Astfel, toţi producătorii locali care deţin certificat de producător, fie că au sau nu un punct fizic de desfacere, își pot promova produsele prin intermediul aplicației, la secțiunea Producători locali. Lista cuprinde producători din toate zonele judeţului care comercializează legume şi fructe din producţia proprie, produse lactate, carne proaspătă şi preparate din carne, produse apicole, conserve, dulciuri de casă şi băuturi tradiţionale. 

De la lansare, aplicația a fost descărcată de peste 9.800 de ori, iar numărul de incidente primite de la cetățeni este de 2.123, cu un procent de soluționare de peste 90%.

Sibiu City App

La opt ani de la lansare, Primăria Municipiului Sibiu actualizează și îmbunătățește constant funcționalitățile oferite prin intermediul Sibiu City App. Folosită inițial ca ghid turistic, de promovare a obiectivelor turistice, a evenimentelor culturale și a ofertei HORECA din județ, aplicației i s-au adăugat noi module. 

Sibiu City App

Astfel, în 2018 a fost adăugat modulul de Raportări incindente, care oferă posibilitatea locuitorilor să devină cetățeni – inspectori în propriul oraș. Modulul – ușor de utilizat pentru cei care operează în mod obișnuit cu telefoanele mobile din categoria “smartphone“ – se vrea o unealtă care să ajute atât cetățenii orașului, cât și administrația locală. 

Noi toți trăim în acest oraș și dorim să fie mai bine. Cu câțiva inspectori ai Primăriei nu putem ști tot ceea ce se întâmplă. De exemplu, un bec pe Podul Gării poate sta stricat o săptămână până să fie văzut de un inspector. Eu m-am logat în această aplicație, am transmis o sesizare și în aceeași seară s-a rezolvat problema becului de pe Podul Gării“, a declarat primarul Astrid Fodor.

În 2021 aplicația a fost completată cu un Ghid Audio disponibil în trei limbi. Ghidul cuprinde 27 de capitole şi propune un traseu de aproximativ 2 ore, care trece prin trece prin Piaţa Mare, Piaţa Mică, Piaţa Huet, strada Mitropoliei, parcul Astra, strada Nicolae Bălcescu, strada Cetăţii, Piaţa Schiller şi revine în Piaţa Mare pe strada Arhivelor. Informaţia este disponibilă atât sub forma audio, cât şi sub formă de text scris, în limbile română, engleză şi germană. Informaţiile sunt susţinute de fotografii şi descrieri referitoare la detaliile arhitectonice ale clădirilor, imagini vechi din istoria oraşului sau peisaje.

Aplicația a fost descărcată de peste 60.000 de utilizatori. Numărul de  incidente raportate de la lansare a trecut de 27.000, iar procentul de incidente soluționate este aproape de 100%.

Târgoviște City App

La începutul anului 2020 orașul Târgoviște a făcut un pas important spre digitalizarea comunicării cu cetățenii prin lansarea Târgoviște City App, construită pe platforma Eventya. Inițiativa creării acestei platforme, alcătuită din aplicație mobilă și website (targovistecity.ro), aparține Primăriei Municipiului Târgoviște.

Târgoviște City app

Aplicația include modulul Raportări Incidente, prin intermediul căruia cetățenii pot raporta în timp real orice problemă din spațiul public, pot anexa fotografii și pot identifica pe hartă locul exact în care s-a petrecut incidentul. Sesizarea lor ajunge direct la departamentul responsabil din Primărie, în timp real, fără a mai fi necesară depunerea unei sesizări scrise. La fel ca sesizările trimise în scris, și cele din aplicație primesc un număr de ordine și au un termen limitat de soluționare. 

Totodată, Primăria Municipiului Târgoviște folosește aplicația pentru a informa cetățenii cu privire la cele mai importante știri din oraș, fie că este vorba despre evenimente cu tradiție, precum Zilele Cetății Târgoviște, fie despre cele mai noi spectacole de teatru

De la lansare, aplicația a fost descărcată de peste 6.135 de ori, iar numărul de incidente primite este de 1.218.


Despre Eventya

Din 2013 ajutăm organizațiile și instituțiile să comunice cu publicul lor, realizând servicii și produse personalizate pentru fiecare instituție. Credem că succesul nostru depinde de succesul colaboratorilor, de aceea încercăm pe cât posibil să construim serviciile și produsele noastre în jurul nevoilor lor.

Dintre proiectele cu care ne mândrim, amintim: Sibiu City App, Visit Harghita App, Visit Covasna, Galați City App, Piatra Neamț City App, Muzeul Astra, FITS App, Filarmonica Sibiu și Teatrul Gong.