Am fost curioși să aflăm ce regiuni folosesc aplicații pentru turiști și localnici. Ne-am documentat și iată harta app-urilor turistice din România.
În România trendul app-urilor turistice a apărut după 2010. Primul ghid turistic virtual al unei municipalități a fost Sibiu City App în 2013, după care au urmat alte 10. Împărtășim cu voi experiența dezvoltării app-urilor turistice și colaborarea de-a lungul anilor cu sectorul public și privat. Începem cu situația app-urilor „powered by Eventya”.
Applicații dezvoltate de Eventya Co. Surse: baze de date Eventya, Google Play Store, Facebook, Instagram
Statistica se bazează pe informații estimative colectate din Google Play Store în perioada 13-14 septemebrie 2018 și s referă doar la aplicațiile descărcate pe telefoane care rulează sistemul de operare Android. Datele arată că app-urile cele mai vechi și cele care deservesc orașele mai mari au un număr mai mare de descărcări. Numărul de review-uri nu este, în fiecare caz, direct proporțional cu activitatea social media, deoarece unele pagini promovează în special destinația. O cifră importantă este cea a utilizatorilor activi*, care indică numărul celor care au deschis aplicația în ultimele 30 de zile. Cifra reflectă energia investită în menținerea activă a aplicației, crearea de conținut nou, actualizarea informațiilor, promovarea și notificările de tip push.
Aplicații turistice din România
După documentarea în Google Play, vă prezentăm harta app-urilor turistice din România, precum și lista județelor și municipiilor care le-au dezvoltat. 8 județe și 14 municipii au considerat importantă investirea într-un ghid turistic virtual.
Lista aplicațiilor turistice ale județelor din România. Sursa: Google Play Store
Observăm că cele mai vechi au ajuns la peste 1.000 de descărcări, iar rating-ul se menține la peste 4. Concluzia: utilizatorii folosesc app-uri și le apreciază, oferind observații pentru îmbunătățirea lor. Ținem cont de faptul că majoritatea app-urilor județelor au fost lansate recent, și vom folosi datele pentru comparații viitoare.
Lista aplicațiilor turistice ale reședințelor de județ din România. Sursa: Google Play Store
În cazul municipiilor, Timișoara, Sibiu, Cluj și Oradea numără cele mai multe descărcări care se mențin direct proporționale cu numărul de recenzii. Aradul și Iașiul au câte două aplicații turistice. App-ul capitalei, Bucharest City App, are cele mai multe descărcări și review-uri. Ratingul reflectă cel mai bine performanța și utilitatea aplicației.
Un App activ înseamnă un App util
Desigur, turismul nu este o prioritate pentru toate regiunile țării, dar mesajul statisticii prezentate se referă la app-uri ca o carte de vizită virtuală a unei destinații. Orice instrument digital trebuie să ajungă la utilizatori atât pe canale online cât și pe căi offline. Dezvoltarea unei aplicații turistice presupune întreținerea și promovare permanentă a acesteia, altfel efortul și investiția nu vor fi valorificate.